Dobrý den ,chci se zeptat, jak dlouho musím archivovat výsledky biologických testů na autoklávy. Děkuji

K Vašemu dotazu IV.VIII. Dokumentace sterilizace, který se týká písemné dokumentace a  archivace 5 let od provedení sterilizačního cyklu sděluji:  Elektronická evidence/sterilizační deník má náležitosti, které řeší zákon č.258/2000 Sb., v platném znění. § 17, odst.5.

O provedené sterilizaci a jejím výsledku je osoba poskytující péči vést evidenci v rozsahu upraveném prováděcím předpisem.  Je to dáno obecně, neřeší úspěšnost, účinnost, což je podstatný rozdíl. Pro každý  sterilizační cyklus platí kontrolní systém prokázání úspěšnosti /nebiologické a fyzikální systémy/. Je to denní  rutinní postup a od toho se odvíjí povinný záznam úspěšného sterilizačního cyklu, nikoliv účinného. To řeší následující kapitola IV.IX.  vyhlášky č. 306/2012 Sb.

Komplexní povinnost kontroly účinnosti stanovuje prováděcí předpis  frekvencí kontroly a navíc biologickými systémy oproti výše uvedenému ve vztahu k umístění a stáří sterilizačních přístrojů.

bod 3 konstatuje obecně, že písemnou dokumentaci máte archivovat minimálně 5 let. Posuzování významu jedné věty nemůže vést ke komplexnímu pohledu na kapitolu IV. Sterilizace včetně kontroly sterilizace celé kapitoly IV.VII.,VIII.,IX.,X.  Požadavky vyhlášky, stanovují další povinnosti včetně validace a neprovádí se denně. Určitě do dokumentace patří  výsledky kontroly účinnosti  sterilizačního cyklu / biologickými a nebiologickými systémy/ nejen  s ohledem na validaci. Z výše uvedeného vyplývá, že dokumentace, respektive evidence výsledků kontroly účinnosti sterilizačního cyklu  je minimálně 5 let.

RNDr. Jaroslava Zelenková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *