Dobrý den, na našem op. sále s přísálovou sterilizací používáme autokláv Unisteri a Statim 5000 a Statim 5000 G. Chtěla bych se zeptat, jestli je sterilizace ve Statimu rovnocenná jako v Unisteri. Jestli je možné po infekčním pacientovi ( MRSA, HIV ) sterilizovat nástroje ve Statimu ( program duté balené S 134/10 ) a ihned znovu použít nebo se musí zabalit a dát do autoklávu ( 121/20 ). Názory se na našem pracovišti různí. Mě učili, že Statim nevytváří vakuum, proto steriliizace není tak účinná jako v autoklávu. Prosím o odpověď, jak postupovat u infekčního pacienta. Děkuji

Sterilizační přístroje „Statim“ jsou malé parní zerilizátory, na které se vztahuje norma EN 13060, zatímco přístroj Unisteri je velký parní sterilizátor podle normy EN 285. Srovnávat proto tyto dva různé druhy přístrojů z pohledu účinnosti sterilizace není zcela jednoduché. Přesto je možné říct, že sterilizační program u MPS, je-li to program typu B (to musí deklarovat výrobce tohoto sterilizátoru) a je-li určen ke sterilizaci balených předmětů s dlouhými dutinami na teplotě 134 °C, by měl mít stejnou účinnost, jako odpovídající program u VPS určený taktéž ke sterilizaci balených předmětů na teplotě 134 °C.

V případě pochybností, zda příslušný program u MPS má výkonnost na balené předměty s dlouhými dutinami, lze to objektivně ověřit validací tohoto programu a vsázky podle normy EN 17665-1.

Poznámka: Pokud hovoříme o „sterilizaci“ opakovaně používaných zdravotnických prostředků, její nedílnou součástí je i příslušná předsterilizační příprava a jedná-li se o validovaný proces, pak jeho účinnost musí být dostatečná i na sterilizaci vysoce rizikových předmětů a nezávislá na druhu sterilizačního přístroje.

 

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology s.r.o.

Případné doplňující dotazy směřujte přímo na Zdenek.Sveda@bmt.cz

1 thought on “Dobrý den, na našem op. sále s přísálovou sterilizací používáme autokláv Unisteri a Statim 5000 a Statim 5000 G. Chtěla bych se zeptat, jestli je sterilizace ve Statimu rovnocenná jako v Unisteri. Jestli je možné po infekčním pacientovi ( MRSA, HIV ) sterilizovat nástroje ve Statimu ( program duté balené S 134/10 ) a ihned znovu použít nebo se musí zabalit a dát do autoklávu ( 121/20 ). Názory se na našem pracovišti různí. Mě učili, že Statim nevytváří vakuum, proto steriliizace není tak účinná jako v autoklávu. Prosím o odpověď, jak postupovat u infekčního pacienta. Děkuji”

  1. Dobrý den,
    hlavně ale u sterilizátorů STATIM 5000 nelze provádět Bowie-dick testy a nemá požadované vakuum a proto by vůbec neměl být používán pro sterilizaci ZP- viz vyhláška 306/2012

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *