Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak postupovat při balení ZP obálkovou metodou, abych měla expiraci materiálu 3 měsíce?. Pokud použiji 2 plachty textilie, nahradím tím klasický dvojitý obal papír-folie? Jaké textilie lze na zabalení použít? Lze jakékoliv netkané textilie, které se používají do kontejnerů? Mnohokrát děkuji. P.K.

Dobrý den,

tříměsíční exspirace neexistuje, máme na výběr 6 dní, 12 týdnů, půl roku a rok . Doba exspirace záleží na tom, kde máme zdrav. prostředek uložený a v kolika obalech je zabalený. Exspirace vč. balení vysterilizovaných zdravotnických prostředků jsou jasně definovány ve vyhlášce 306/2012 Sb.Tzv. dvojité balení obálkovou metodou, které máte na mysli , je považováno za jeden obal. V současné době jsou na trhu různé materiály , můžete se podívat na webové stránky našich partnerů, jistě Vám rádi poradí.

 S pozdravem

 Dagmar Ježková

Vrchní sestra

Centrální sterilizace

FN Brno Jihlavská 20

625 00 Brno

Tel: 532233989

e-mail: jezkova.dagmar@fnbrno.cz

 

1 thought on “Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak postupovat při balení ZP obálkovou metodou, abych měla expiraci materiálu 3 měsíce?. Pokud použiji 2 plachty textilie, nahradím tím klasický dvojitý obal papír-folie? Jaké textilie lze na zabalení použít? Lze jakékoliv netkané textilie, které se používají do kontejnerů? Mnohokrát děkuji. P.K.”

  1. Dobrý den,
    dovolte prosím upřesnění resp. vysvětlení pojmů:
    Netkaná textilie – tedy jeden arch, zabaleno obálkovou metodou – je podle Vyhlášky 306/2012 Sb. (strana 3973) považováno za obal s exspirací 6 dní. Pokud je třeba prodloužit dobu exspirace, existuje více způsobů (viz zmínka v odpovědi paní vrchní Ježkové), tedy uložení do posterilizačního obalu a podobně.
    Při balení do tzv. dvojitého obalu (viz tabulka na straně 3973) je nutné každý z jednotlivých obalů uzavřít zvlášť. To v praxi znamená, že každá vrstva netkané textilie musí být zabalena zvlášť, uchycena lepicí páskou.
    Firmy, které uvádějí na trh tzv. dvouvrstvou netkanou textilii, kde jsou archy spojené a obálkovou metodou se balí obě vrstvy v jednom kroku, předkládají studie o účinnosti mikrobiální bariéry, což je jistě v pořádku. Na druhé straně však je třeba dodržovat zákon, jímž je v daném případě Vyhláška č. 306/2012 Sb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *