Po operaci nechali seniorovi v krku zapadlou zubní protézu

.

Běžná operace skončila pro dvaasedmdesátiletého britského důchodce dramatem. Když si stěžoval na bolest v krku a neschopnost polykat, doktoři ho poslali domů s ústní vodou a antibiotiky. Situace se však zhoršovala a lékaři zjistili, že mu během operace zapadla do krku zubní protéza.

Pacient při anestezii spolkl svou zubní náhradu.

Důchodce podstoupil běžnou operaci, při které mu byl odstraněn nezhoubný nádor. O nešťastných následcích operace nyní informoval renomovaný British Medical Journal (BMJ) v případové studii.

Operace proběhla bez komplikací, za šest dní si ale důchodce začal stěžovat na bolest v krku. V ústech se mu objevila krev a muž nemohl pořádně polykat. Lékaři se domnívali, že jde o následky intubace v kombinaci s infekcí dolních cest dýchacích. Poslali ho proto domů s antibiotiky, steroidy a ústní vodou.

O dva dny později se důchodce vrátil. Bolest se zhoršovala, muž nebyl schopen polykat své léky. Teprve rentgenové vyšetření odhalilo problém. Muž měl u hlasivek kovovou destičku se třemi předními zuby.

Protézu odhalilo až rentgenové vyšetření.

Foto: Profimedia.cz

„Když to lékaři říkali pacientovi, tak jim vysvětlil, že se jeho protéza ztratila během operace před osmi dny,“ stojí ve zprávě BMJ. Lékaři protézu vyňali, čímž zmizela většina jeho problémů. Stále však vykašlával krev, které ztratil tolik, že to vyústilo v další dvě operace.

Případ není ojedinělý

Jak dodává zpráva BMJ, případ rozhodně není ojedinělý. Ve studii z roku 2016, která podobné případy hledala za posledních 15 let, došlo v 28 zemích k celkem 91 případům vdechnutí nebo spolknutí zubních protéz.

Sdružení britských anesteziologů The Royal College of Anaesthetists (RCOA) sdělilo listu Guardian, že žádné oficiální manuály, jak zacházet s falešnými zuby před operací, neexistují.

RCOA nicméně vydalo informační leták pro pacienty o rizicích poškození zubů a ústní dutiny během anestezie, kde se věnují i protézám. V České republice je žádost o za nechání zubní protézy na pokoji součástí poučení před anestezií, kterou pacient dostane.

Zdroj: Novinky.cz

1 thought on “Po operaci nechali seniorovi v krku zapadlou zubní protézu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *