Jaký je rozdíl mezi vodou destilovanou pro technické účely a demineralizovanou vodou?

Destilovaná voda se získává změnou skupenství – ohřevem vody k bodu varu a kondensací vzniklé páry.

Může být určena pro technické účely – do chladičů, k přípravě elektrolytu do akumulátorů a baterií, do žehliček a podobně  Tato voda je destilována průmyslově ve velkém a může obsahovat malá množství znečišťujících látek, rozpuštěný oxid uhličitý, pachuť a její balení cestou k zákazníkovi může být mikrobiálně kontaminováno.

Destilovaná voda určená pro laboratorní, zdravotnické a potravinářské účely je připravována z pitné vody destilací ve skleněné nebo nerezové aparatuře, případně se destiluje opakovaně (platí technická norma ČSN  68 40 63).

Demineralizovaná nebo lépe deionizovaná voda je rovněž chemicky čistá na úrovni destilované vody, ale je vyráběna chemickou cestou „za studena“  pomocí iontoměničových filtrů (ionexů). Nejprve se v katexovém filtru vymění kationty vápníku, hořčíku a dalších prvků rozpuštěných ve vodě za ionty H+ a následně v anexovém filtru jsou anionty nahrazeny skupinou OH  (výsledek: H+ + OH = H2O). Takto získaná voda není sterilní, může zde kolísat hodnota pH, bez další úpravy je nevhodná pro potravinářské účely nebo třeba pro akvaristiku.

Dalším způsobem získání velmi čisté vody je  reversibilní osmóza, kdy se voda předem upraví katexovým filtrem  v sodném cyklu a potom se filtruje semipermeabilní (polopropustnou) membránou. Takto upravená voda se někdy nazývá permeát.

Míře čistoty vody odpovídá měrná elektrická vodivost, čím čistější voda, tím je vodivost nižší.

Mgr.Jan Klen,vedoucí oddělení energetiky

Fakultní nemocnice Brno

Jihlavská 20

62500 Brno

tel.532 233 408

e-mail: Klen.Jan@fnbrno.cz

5 thoughts on “Jaký je rozdíl mezi vodou destilovanou pro technické účely a demineralizovanou vodou?”

  1. Dobry den,
    řešíme sterilizaci dětské lahve na pití.
    Na sterilizaci používáme sterilizátor na dětské láhve, ale řešíme drobnost ( je to spíš zajímavá debata ) .
    Sterilizátor funguje na principu páry a ob den již má na svém povrchu značné množství kamene, důvodem je velmi tvrdá voda. Otázka je jestli můžeme používat doma vyprodukovanou “ destilovanou vodu “ zdroje mame klimatizaci a nebo sušička na prádlo.
    Nyní využíváme tuto vodu na žehličku a parní mop. Na sterilizaci dětských věcí asi kvůli možným technickým a bakterialnímu znečištění asi bych úplně nepoužil, ale hypoteticky kdybych koupil destil. vodu – kdy po konci procesu je v lahvičcce vysrážená voda je bezpečné plnit výživou a podávat kojencům, nebo množství je zanedbatelné ?
    Bavíme se o příkrmu 30 mml.

    Dekuji

  2. Dobrý den.Nikdo mě zatím neřekl ani neporadil jakou vodu mám používat do přístroje ResMed pro aplikaci léčby APNOE… Lékaři doporučují(NEVÍ)..servis jakoukoliv dest.vodu.Děkuji za odpověď.S pozdravem Luděk Kutta

  3. Dobrý den, vážený pane Jane Klene
    Prosím, řekněte mi, kde v ČR se dá koupit voda pro potravinářské a technické účely?
    Moc děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *