Dobry den, mame parni sterilizator, rano provedu vakuovy test nasledne BD test pred samotnou sterilizaci nastroju, a ted uplne nevim jaky je rozdil mezi BD testem a Helix testem a kdyz mam nastroje s dutinou kdy dat a jaky test- zda je jedno jestli BD dutinovy nebo Helix vsazkovy zatezovy test a jestli se dava primo k nastrojum ke sterilizaci nebo pred do prazdneho sterilizatoru. Dekuji L

Dobrý den!

BD test se provádí po vakuovém testu v prázdné komoře parního sterilizátoru před prvním sterilizačním cyklem. Pokud sterilizujete zdravotnické prostředky s dutinou použijete Helix test.
MUDr. Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobry den, mame parni sterilizator, rano provedu vakuovy test nasledne BD test pred samotnou sterilizaci nastroju, a ted uplne nevim jaky je rozdil mezi BD testem a Helix testem a kdyz mam nastroje s dutinou kdy dat a jaky test- zda je jedno jestli BD dutinovy nebo Helix vsazkovy zatezovy test a jestli se dava primo k nastrojum ke sterilizaci nebo pred do prazdneho sterilizatoru. Dekuji L”

  1. Obě zkoušky, tj. BD-test a Helix-test, jsou zkoušky pronikání páry a používají shodný chemický indikátor třídy/typu 2 podle EN ISO 11140-1. Zkoušky se liší jen zátěžovým systémem, který znesnadňuje pronikání páry k indikátoru.
    BD-test (podle normy EN ISO 11140-4) má obtížnost nastavenou pro zkoušku pronikání páry do porézních materiálů (textilu).
    Helix-test (podle normy EN 867-5) má obtížnost nastavenou pro zkoušku pronikání páry do dlouhých dutin.
    Oba testy jsou použitelné jak pro malý, tak pro velký parní sterilizátor.
    Pokud se sterilizují předměty s dlouhou dutinou, musí se proces sterilizace monitorovat Helix-testem, BD-test je nedostatečný.
    Název testu (dutinový, Helix-test…) není důležitý. Podstatné je to, zda je tento test označen normou EN 867-5.
    Ing. Zdeněk Švéda

  2. Dobrý den,
    lze použít Helix test (EN 867-5) před prvním sterilizačním cyklem místo Bowie dick testu (EN 11140-4)?
    Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *