Dobrý den. Chtěla bych prosím upřesnit sterilizaci v autoklávu a horkovzdušném sterilizátoru. Jsem nová sestra v ordinaci a nemá mě kdo zaučit,proto zjišťuji informace zde. Do horkovzdušného sterilizátoru stačí ke každé vsázce přidat Chemický test a ten pak vlepit do deníku,kde se povede záznam o všech sterilizacích?? A do autoklávu mám na začátku každé směny dát papírek na vakuum test+ BD test/Helix test a pak normálně sterilizovat vsázky? Nebo i tady se musí při každé vsázce po těch testech dávat chemický test? Nejsem si jistá ani po přečtení vyhlášky..děkuji za upřesnění.

Dobrý den!
U horkovzdušných sterilizátorů se nemohou použít testy pro parní sterilizaci (BD test, vakuový test). Používají se chemické testy procesové pro horkovzdušnou sterilizaci (pro každý jednotlivě zabalený sterilizovaný předmět), ty pouze rozliší barevnou změnou materiál již sterilizovaný od připraveného ke sterilizaci. Dále se používají chemické testy sterilizace, které jsou určeny k průkazu splnění všech parametrů horkovzdušného sterilizačního cyklu. Do objemu komory 60 litrů se používá jeden test, nad 60 litrů 2 testy, nad 120 litrů 3 testy. Do sterilizačního deníku musíte zapsat vyhodnocení chemického indikátoru (testu) sterilizace v každé vsázce, případně přiložit podepsaný výstup z tiskárny sterilizátoru, je-li jím vybaven. Údaj s datem v deníku pak stvrdit podpisem sterilizujícího pracovníka.
Úspěšnost parní sterilizace se dokládá podepsaným záznamem registračního přístroje nebo výstupem z tiskárny .Denně se vyhodnocuje BD test a vakuový test. V každé vsázce se vyhodnocuje chemický indikátor sterilizace, vkládaný v počtu dle velikosti komory (1-4 ks).
Detaily naleznete ve vyhl.MZ ČR č.306/2012 Sb., která je na www.steril.cz v rubrice Dokumenty.
MUDr. Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *