Dobrý den,ráda bych se informovala, zda biocidní prostředek Sanytol univerzal je možné používat k povrchové dezinfekci ve zdravotnických zařízeních. V registru chemických látek figuruje jako 2, ale v kategorii uživatele je označen jako neprofesionální. A stejný dotaz i na Sanytol dezinfekční gel. V terénu se setkávám s tvrzením, že distributory je nabízen k použití ve zdravotnictví. Mockrát děkuji s pozdravem

Prostředek Sanytol univerzal k dezinfekci podlah a velkých ploch je dle výrobce spolehlivě baktericidní a virucidní v koncentraci 25%. To znamená ve výsledku poměrně drahý špás oproti jiným dezinfekčním prostředkům. Sanytol gel na dezinfekci rukou je použitelný, pouze podobně jako u jakýchkoliv gelů se obtížně pak nasazují rukavice.

Řekl bych tedy, že paní Badinková to ve zdravotnictví nevytrhne.

Srdečně Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den,ráda bych se informovala, zda biocidní prostředek Sanytol univerzal je možné používat k povrchové dezinfekci ve zdravotnických zařízeních. V registru chemických látek figuruje jako 2, ale v kategorii uživatele je označen jako neprofesionální. A stejný dotaz i na Sanytol dezinfekční gel. V terénu se setkávám s tvrzením, že distributory je nabízen k použití ve zdravotnictví. Mockrát děkuji s pozdravem”

  1. Dobrý den,

    alkalické komponenty čisticích směsí, jako jsou např. křemičitan sodný nebo hydroxid sodný / draselný, dobře rozpouští organické nečistoty, v našem případě zejména bílkovinné zbytky. Navíc se do čisticích roztoků přidávají tenzidy, příp. enzymy pro zlepšení čisticí účinnosti.

    Kyseliny naopak dobře rozpouští anorganické nečistoty, např. rez, vodní kámen apod. Kyselé přípravky na bázi kys. citronové nebo fosforečné se proto používají pro jednorázové důkladné čištění nástrojů od anorganických nečistot. Na rozpouštění organických nečistot však nejsou účinné. Zejména je nutné dát si pozor na roztoky kyseliny chlorovodíkové, protože chloridový aniont způsobuje důlkovou korozi nástrojů.
    Mgr. Martin Videman
    Sales & Product Manager

    BMT Medical Technology s.r.o.
    Cejl 157/50, Zábrdovice, 602 00 Brno
    IČ: 46346996
    DIČ: CZ46346996

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *