Dobrý den, do horkovzdušného sterilizátoru do zubní ordinace. lze koupit indikátory 1., 4. a 6. třídy. Ráda bych přesně věděla co kam patří. Testy 1 třídy (obvykle role lepících papírků) má být na každé kazetě a zároveň papírky 4té třídy dle objemu sterilizátoru volně ložené? Nebo 4třída má být uvnitř a 6tá (trubičky) volně (v návodu mají ale, že se mají dávat mezi nástroje)? V návodu trubiček je ale, že mají být též u nástrojů) Nebo lze mít jen papírky 4té třídy uvnitř i vně kazet? Jaké je povinné minimum? Proč jsou 3 typy? Dle dostupných pramenů máme mít procesový test na každém obalu a test sterilizace volně, což znamená 2 různé typy. Děkuji, čím víc to studuji, tím víc v tom mám zmatek.

Dobrý den,

je nutné vycházet  z vyhlášky MZ 306/2012 Sb. Do všech typů sterilizačních přístrojů je třeba spolu s materiálem vkládat chemické testy sterilizace typ 4 – 6. Je jedno, jaký typ zvolíte, typ 4 bývají nejlevnější, naopak 5 a 6 dražší. Všechny se používají k průkazu splnění všech parametrů sterilizačního cyklu.

U horkovzdušné sterilizace monitorujeme 2 parametry – čas a teplotu. Vyhodnocení těchto testů se provádí záznamem např. do sterilizačního deníku / vyhověl nebo nevyhověl/. Tyto testy se nemusí archivovat. Počet testů se odvíjí od velikosti objemu komory sterilizátoru: do 60 litrů se používá 1 test, nad 60 litrů 2 testy, nad 120 litrů 3 testy. Testy se vkládají volně do sterilizační komory.

Sterilizační obaly musí být opatřeny procesovým testem typ 1, který je buď přímo od výrobce na jednorázových obalech nebo se přidává na pevný opakovaně používaný obal / kontejnery, kazety/. V případě kazet se na ně nalepí část lepicí pásky s procesovým testem / nejlépe na víko/, který musí po sterilizačním cyklu změnit barvu dle návodu od výrobce nebo dodavatele testu. 

Dovnitř kazet se testy nedávají.

Pokud byste měla ještě nějaké další dotazy, můžete se na mne obrátit i telefonicky.

S pozdravem

Dagmar Ježková

vrchní sestra Centrální sterilizace

FN Brno

Jihlavská 20, 625 00 Brno

e-mail: Jezkova.Dagmar@fnbrno.cz

tel. 532 233 989

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *