Dobrý den,může být požadavek na provádění chemického testu sterilizace v autoklávu v zubní ordinaci splněn používáním vsázkového Helix testu a za jakých podmínek?Děkuji

Dobrý den paní doktorko,

Jak víte, příl. č. 4. vyhl.č. 306/2012 Sb. specifikuje mj. také použití nebiologických systémů pro kontrolu sterilizace.

Každý chemický test má své dané určení z hlediska typu sterilizace, účelu a frekvence použití.

Vámi zmíněný Helix test vsázkový je určen k použití spolu se vsázkou, která obsahuje položky s dutinami, tzn. v případě sterilizace  „běžného“ stomatologického instrumentária není povinnost použít.

Naopak, chemický test sterilizace, jak je nazván v cit. vyhl. je test multiparametrový typ 4,5 nebo 6 viz. citace níže a používá se při každé vsázce.

Helix test/Bowie-Dick test a chemické testy sterilizace mají odlišné určení a nemají být zaměňovány.

Richard Janů

manažer sterilizace

HENRY SCHEIN Brno

IV.IX. Kontrola účinnosti sterilizačních přístrojů

Průkaz sterilizační účinnosti pomocí multiparametrových zkušebních systémů procesu minimálně třídy 4 nebo biologických indikátorů se vždy provádí při současném sledování fyzikálních a chemických parametrů sterilizace.

Pokud je kterýkoliv parametr mimo stanovenou mez, sterilizační cyklus se vždy hodnotí jako nevyhovující bez ohledu na výsledky zkušebních systémů procesu nebo biologických indikátorů.

2 thoughts on “Dobrý den,může být požadavek na provádění chemického testu sterilizace v autoklávu v zubní ordinaci splněn používáním vsázkového Helix testu a za jakých podmínek?Děkuji”

  1. Děkuji za odpvěď, není mi ale jasná jedna věc: když bych sterilizovala dutiny, pak je vsázkový Helix test s indikátorem tř. 2 dostačují ke splnění požadavku na kontrolu chemickým testem sterilizace? Nebo musím vložit ještě jeden test třídy 4-6 mimo Helix?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *