Dobrý den, jsme začínající zubní ordinace a při sestavování provozního řádu jsme se setkali s pár nejasnostmi ohledně sterilizace. Některé věci jsme řešili přes hygienu, ale ta nás odkázala na vás. Vlastníme autokláv, v jehož návodu je psáno, že lze sterilizovat na kovových perforovaných tácech nebo v uzavřených perforovaných kazetách s filtrem.Chtěla bych se zeptat, jestli je možné sterilizovat kovové tácky, používané pod vyšetřovací nástroje, bez kazety, pouze na perforovaných tácech a po sterilizaci je na tácu přemístit do kryté zásuvky. A lze podobně postupovat i při sterilizaci vrtáčků v sítku?Předem děkuji za odpověď.S přáním hezkého dneTereza Dlouhá

Dobrý den paní doktorko,

Na vaše dotazy částečně odpovídá příl. č. 4. vyhl.č. 306/2021 Sb. vhodné obaly.

  1. v kapitole IV.VI. cit. vyhl. je tabulka vhodných obalů pro jednotlivé druhy sterilizací a expirace. Pro malé parní sterilizátory jsou to kombinované obaly papír/fólie, dentální kontejnery s filtrem příp. netkané textilie a krepové papíry.
  2. Obecně platí, že materiál určený ke sterilizaci v autoklávu musí být zabalený v přísl. doporučeném typu obalu.

Výjimkou je za určitých podmínek možnost sterilizace nebaleného materiálu – nástrojů

volně uložených na perforovaných tácech/miskách k okamžitému použití po sterilizaci.

K tomuto účelu jsou přístroje vybaveny rychlým program s expozicí 4 minuty.

  1. Při sterilizaci kovových táců a vrtáčků, jak popisujete v druhé části dotazu je z hygienického hlediska sporné právě proto, že nejsou v zabaleném stavu, jak bylo uvedeno výše.

Pokud máte zájem o telefonickou konzultaci a možnosti řešení jsem Vám k dispozici na níže uvedených kontaktech.

s pozdravem

Richard Janů

manažer sterilizace/obchodní oddělení

HENRY SCHEIN s.r.o. Černokostelecká 24| Praha 10, 100 00

HENRY SCHEIN s.r.o.  VIENNA POINT 2, Vídeňská 119 d, 619 00 Brno,

Mob: ­+420 603 511 935

Email: richard.janu@henryschein.cz

http://10.42.16.18/images/stories/loga/Henry-Schein.jpg

2 thoughts on “Dobrý den, jsme začínající zubní ordinace a při sestavování provozního řádu jsme se setkali s pár nejasnostmi ohledně sterilizace. Některé věci jsme řešili přes hygienu, ale ta nás odkázala na vás. Vlastníme autokláv, v jehož návodu je psáno, že lze sterilizovat na kovových perforovaných tácech nebo v uzavřených perforovaných kazetách s filtrem.Chtěla bych se zeptat, jestli je možné sterilizovat kovové tácky, používané pod vyšetřovací nástroje, bez kazety, pouze na perforovaných tácech a po sterilizaci je na tácu přemístit do kryté zásuvky. A lze podobně postupovat i při sterilizaci vrtáčků v sítku?Předem děkuji za odpověď.S přáním hezkého dneTereza Dlouhá”

  1. Dobrý den,

    Poprosím doplňující informaci.
    V knížkách hyg epidem. Režim ordinace se uvádí že do autoklávu se papír-folie davá ,, papír na papír a folie na folii“
    Setkala jsem se stím jen ve VFN. Soukromé ordinace to dělají ruzně nebo nejvíc viděla papír nahoru folie dolu. Je to tak že každý výrobce uvádí jinak?
    Kde je mpžné dohledat info ?

    Děkuji za odpověď
    Macourková

  2. Striktně platí – papír na papír, folie na folii bez ohledu na výrobce. Jen tak lze zajistit dobrou prostupnost media ke sterilizovaným zdravotnickým prostředkům.
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *