Dobrý den, mohu se zeptat na přesný postup ručního mytí nástrojů? Děkuji

Dobrý den,

problematika ručního mytí nástrojů je zakotvena ve vyhlášce MZ 306/2012 Sb.

Všechny použité nástroje a pomůcky se považují za kontaminované. Je tedy nejprve potřeba provést jejich ruční dekontaminaci ve vhodně zvoleném dezinfekčním prostředku s virucidní účinností.Teprve potom se může přistoupit k vlastnímu ručnímu mytí. Nástroje čistíme pomocí vhodných kartáčků pod hladinou vody. U zdravotnických prostředků s dutinou se nesmí zapomínat dutinu  při dekontaminaci  naplnit dezinf. prostředkem a při následném mytí ji řádně pročistit. Následuje řádný oplach čistou vodou  vedoucí k odstranění případných reziduí použitých látek. Po mytí je nutné všechny zdravotnické prostředky řádně usušit. Při úkonu je nutné používat osobní ochranné pracovní prostředky. 

Nejdůležitější je ovšem postupovat dle návodu výrobce. Pokud bychom měli nějaké pochybnosti, je nejlepší obrátit se přímo na výrobce nebo distributora zdravotnického prostředku.

S pozdravem

Dagmar Ježková

2 thoughts on “Dobrý den, mohu se zeptat na přesný postup ručního mytí nástrojů? Děkuji”

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakým způsobem ošetřovat otiskovací lžíce v ordinaci stomatologa. Děkuji za odpověď

  2. otisky, lžíce – koncentrát pro dezinfekci a čištění otisků. Bez aldehydů.

    U dezinfekčního přípravku vždy brát ohled na doporučení výrobce otiskovací hmoty a respektovat dostupné informace. Otisky mohou být dezinfikovány buď postřikem nebo ponořením do dezinfekčního roztoku dané koncentrace po dobu doporučenou výrobcem. Dezinfekce ponořením je z hlediska antimikrobialní učinnosti považována za spolehlivější.

    Otisky se namočí do dezinfekčního roztoku v krytých dózách, umístěných v ambulanci, poté se opláchnou pod tekoucí pitnou vodou, osuší se a expedují v uzavřených, omyvatelných a dezinfikovatelných boxech do zubní laboratoře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *