Dobrý den, chtěla bych poprosit o objasnění níže uvedených dotazů:1. Musí tzv. přisálovou sterilizaci provádět pouze proškolený zdravotnický pracovník, který absolvoval specializační studium nebo certifikovaný kurz, případně jiný zaškolený zdravotnický pracovník lékařského oboru?2. Musí sterilizaci na oddělení lékařské mikrobiologie nebo v lékárně provádět proškolený zdravotnický pracovník, který absolvoval specializační studium nebo certifikační kurz, případně jiný zaškolený zdravotnický pracovník lékařského oboru?3. Je možné provádět v provozu mikrobiologické laboratoře ve stejném sterilizátoru dekontaminaci použitých agarů s mikroorganismy i sterilizaci pomůcek s nimiž pacienti nepřicházejí do styku (např. destilovanou vodu, skleněné pipety, nástroje)?4. Je nutné vkládat do sterilizátoru na Oddělení lékařské mikrobiologie do každé vsázky chemický test sterilizace, pokud autoklávují destilovanou vodu, bujony, skleněné pipety, nástroje? Respektive, platí pro laboratorní využití sterilizátoru (sterilizace laboratorních pomůcek, výroba sterilních půd a sterilizace destilované vody) stejné povinnosti jako pro sterilizaci zdravotnických pomůcek používaných k přímé péči o pacienta (vyhl. č. 306/2012 Sb.)?5. Pokud sterilizátor vyhodnotí po skončení sterilizačního cyklu záznam o sterilizačním cyklu v elektronické podobě, je nutné, aby personál sledoval na zabudovaných měřicích přístrojích, zda sterilizační cyklus probíhá podle zvoleného programu?

ad 1.

Provozovatel je zodpovědný za to, že personál pověřený sterilizací ZP je zaškolený a má požadované odborné znalosti.

Za kvalitu provedené sterilizace ZP a s ní související činnost zodpovídá proškolený zdravotnický pracovník nebo jiný zaškolený zdravotnický pracovník lékařského oboru. Na centrální sterilizaci zodpovídá za kvalitu sterilizace zdravotnický pracovník, který absolvoval specializační studium nebo certifikovaný kurz podle příslušné legislativy. Vedoucí pracovník CS je zodpovědný za dodržování řízeného systému kvality sterilizace podle platné legislativy.

ad 2. nemusí

ad 3. Popsané činnosti by měly být provozně odděleny, zejména tehdy, jedná-li se o ZP II.b

ad 4. Sterilizační postupy u pomůcek, které nejsou určeny k přímé péči o pacienta, případně jde o přípravu sterilních přípravků ( i aqua sterilisata ), postupuje se dle platného Českého lékopisu

ad 5. Citovaná vyhláška to sice uvádí, ale elektronický protokol je postačující

MUDr. Ivan Kareš

4 thoughts on “Dobrý den, chtěla bych poprosit o objasnění níže uvedených dotazů:1. Musí tzv. přisálovou sterilizaci provádět pouze proškolený zdravotnický pracovník, který absolvoval specializační studium nebo certifikovaný kurz, případně jiný zaškolený zdravotnický pracovník lékařského oboru?2. Musí sterilizaci na oddělení lékařské mikrobiologie nebo v lékárně provádět proškolený zdravotnický pracovník, který absolvoval specializační studium nebo certifikační kurz, případně jiný zaškolený zdravotnický pracovník lékařského oboru?3. Je možné provádět v provozu mikrobiologické laboratoře ve stejném sterilizátoru dekontaminaci použitých agarů s mikroorganismy i sterilizaci pomůcek s nimiž pacienti nepřicházejí do styku (např. destilovanou vodu, skleněné pipety, nástroje)?4. Je nutné vkládat do sterilizátoru na Oddělení lékařské mikrobiologie do každé vsázky chemický test sterilizace, pokud autoklávují destilovanou vodu, bujony, skleněné pipety, nástroje? Respektive, platí pro laboratorní využití sterilizátoru (sterilizace laboratorních pomůcek, výroba sterilních půd a sterilizace destilované vody) stejné povinnosti jako pro sterilizaci zdravotnických pomůcek používaných k přímé péči o pacienta (vyhl. č. 306/2012 Sb.)?5. Pokud sterilizátor vyhodnotí po skončení sterilizačního cyklu záznam o sterilizačním cyklu v elektronické podobě, je nutné, aby personál sledoval na zabudovaných měřicích přístrojích, zda sterilizační cyklus probíhá podle zvoleného programu?”

  1. Vážený pane doktore,
    mohl byste mi prosím odpovědět, kdo má školit personál pověřený sterilizací ZP v ambulancích nebo na přísalové sterilizaci, a jestli musí tento personál absolvovat specializační studium nebo certifikovaný kurz stejně jako personál pověřený sterilizací ZP na centrální sterilizaci?

    Děkuji
    Šárka Č.

  2. Odpověď k předchozímu komentáři je uvedena již v základní odpovědi na dotaz!
    Kareš

  3. Dobrý den, pane doktore,
    bohužel z Vaší odpovědi není jasné, jestli personál pověřený sterilizací ZP v ambulancích nebo na přísalové sterilizaci musí absolvovat specializační studium nebo certifikovaný kurz stejně jako personál pověřený sterilizací ZP na centrální sterilizaci.

    S pozdravem
    Šárka Č.

  4. Specializační studium nebo certifikovaný kurz je povinný jen u CS.
    K

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *