Dobrý den,na našem pracovišti mám parní sterilizátory UNI 336, kdy objem komory je psán 73litrů. Kolik je to sterilizačních jednotek? Kolik chemických testů se dává do každé vsázky dle počtu sterilizačních jednotek? Jak postupovat u biologických testů, které děláme 1x/měsíc. Kolik a jaké testy se vkládají do komory? Moc děkuji za odpověď

Objem sterilizační komory:

U parních sterilizátorů se počet biologických indikátorů řídí počtem sterilizačních jednotek (SJ).

   1 SJ= 54 litrů 

MUDr. Věra Melicherčíková, CSc.vedoucí NRL pro dezinfekci a sterilizaciCentrum epidemiologie a mikrobiologieTel.: +420 267 082 284E-mail: vera.melichercikova@szu.czStátní zdravotní ústavŠrobárova 49/48100 00 Praha 10-Vinohradywww.szu.cz

3 thoughts on “Dobrý den,na našem pracovišti mám parní sterilizátory UNI 336, kdy objem komory je psán 73litrů. Kolik je to sterilizačních jednotek? Kolik chemických testů se dává do každé vsázky dle počtu sterilizačních jednotek? Jak postupovat u biologických testů, které děláme 1x/měsíc. Kolik a jaké testy se vkládají do komory? Moc děkuji za odpověď”

  1. Sterilizační jednotka je definována normou EN 285 jako hranol o rozměrech 300x600x300 mm (výška x délka x šířka) uvedení vypočítaného objemu je v tomto případě až druhořadý parametr.

    Sterilizátor UNI 336 je tedy přístroj dimenzovaný na jednu sterilizační jednotku, jak je také popsáno v návodu k použití výrobce, ostatní viz tabulky výše.

  2. Dobrý den,
    přiznám se, že tomuto výkladu úplně nerozumím. UNI 336 má vnitřní komoru 340 x 340 x 640 mm, což je cca 74 litrů a přitom uvádíte, že má 1 STJ, tedy 54 litrů. To je 20 litrů rozdíl!
    Nám Zdravotní ústav posílá počet testů dle tabulek uvedených výše Dr. Melicherčíkovou, tedy podle objemu sterilizační komory. Pára proudí v celém objemu komory bez ohledu na požadavek V\hlášky o naplnění do 3/4 objemu.
    Prosím ještě o doplnění vysvětlení. Děkuji.

  3. Výklad pojmu „sterilizační jednotka“ je dán normou EN 285 jako hranol o rozměrech 300x600x300 mm (výška x délka x šířka). Od toho se odvíjí dimenzování komor sterilizátoru, rozměry sterilizačních kontejnerů ap.

    Skutečný objem komory je vždy větší, musí zde zůstat manipulační prostor zavážecích zařízení a vnitříní vestavby sterilizároru, což může mít každý výrobce vyřešeno jinak.

    Kolik sterilizačních jednotek se do komory vejde se uvádí v návodech k použití, což je pro vás zásadní informace.

    Ve vašem konkrétním případě lze tedy do komory vložit pouze jednu sterilizační jednotku (jeden hranol o definovaném rozměru), ostatní postor je navíc. Čistě matematicky komory pro 1SJT budou mít objem větší než 54l, pro 2STJ věší než 108l atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *