Dobrý den, nevím, zda sem tento dotaz patří, ale ráda bych se zeptala, v jaké vyhlášce je napsáno, že po vyřazení přístroje se musí ještě jeden rok ukládat dokumentace. A zda tato dokumentace po uplynutí jednoho roku může být skartovaná nebo třeba poslána do archívu zdravotnického zařízení. Děkuji

Stále platí Vyhl.MZ ČR č. 306/2012 Sb., kde je uvedeno, že písemná dokumentace o sterilizaci se archivuje minimálně 5 let. Z toho vyplývá, že dokumentace o sterilizaci v daném přístroji se také minimálně 5 let po poslední sterilizaci musí archivovat a pak je s ní zacházeno dle platného skartačního řádu zdravotnického zařízení.

MUDr. Ivan Kareš

3 thoughts on “Dobrý den, nevím, zda sem tento dotaz patří, ale ráda bych se zeptala, v jaké vyhlášce je napsáno, že po vyřazení přístroje se musí ještě jeden rok ukládat dokumentace. A zda tato dokumentace po uplynutí jednoho roku může být skartovaná nebo třeba poslána do archívu zdravotnického zařízení. Děkuji”

  1. Dobrý den, tato povinnost je uvedena v zákoně o zdravotnických prostředcích č. 375/2022 Sb § 41 odst. 3 týká se tedy zdravotnických prostředků.
    Po uplynutí lhůty 1 roku od vyřazení zdravotnického prostředku můžete dokument skartovat.

  2. Lehce zmatené pojmy – ve své odpovědi nemluvím o technické dokumentaci sterilizátoru, měl jsem na mysli právě dokumentaci sterilizovaných zdravotnických prostředků .Ta musí být k dispozici předepsaných 5 let, i po odstavení přístroje.
    Kareš

  3. Zákon 375/2022 Sb. § 41 odstavec (3) Poskytovatel zdravotních služeb je povinen vést a uchovávat informace o všech provedených instruktážích. Tyto informace je povinen uchovávat po celou dobu používání prostředku a po dobu 1 roku ode dne vyřazení prostředku z používání.
    § 44 (4) Poskytovatel zdravotních služeb je povinen uchovávat dokumentaci o provedení servisu podle odstavce 3 v českém, slovenském nebo anglickém jazyce po celou dobu používání prostředku, a dále po dobu 1 roku ode dne vyřazení prostředku z používání.
    § 45 (5) Po provedení bezpečnostně technické kontroly … Poskytovatel zdravotních služeb je povinen tento záznam uchovávat po celou dobu používání prostředku, a dále po dobu 1 roku ode dne vyřazení prostředku z používání.
    § 46 (3) Po provedení opravy … Poskytovatel zdravotních služeb je povinen tento záznam uchovávat po celou dobu používání prostředku, a dále po dobu 1 roku ode dne vyřazení prostředku z používání.

    Zde se tedy jedná o době archivace dokladů o provedené instruktáži, servisu, PBTK a opravě zdravotnického prostředku.

    Vyhl. 306/2012 II.III. Dokumentace dezinfekce – c) Písemná, popř. elektronická dokumentace mycích a dezinfekčních zařízení se archivuje minimálně 5 let od provedení kontroly procesu.
    IV.VIII. Dokumentace sterilizace – 3. Písemná dokumentace sterilizace se archivuje minimálně 5 let od provedení sterilizačního cyklu.

    Vyhláška řeší dobu archivace dokladů o povedeném mytí a sterilizaci.

    Na celý proces archivace je nutné pohlížet komplexně z pohledu zpětné sledovatelnosti, a dovodit si archivační lhůty pro konkrétní doklady. Co z toho tedy plyne – po dobu 5 let potřebujeme být schopni zpětně doložit obsah vsázek, průběhy jednotlivých sterilizačních a mycích cyklů, výsledky testů a řádný stav techniky (validace …) a i když tu úplně nekoresponduje s § 41 zákona, tak i prokázat, že zařízení obsluhoval k tomu kvalifikovaný pracovník.

    Ing. Lenka Žďárská
    quality manager, regulatory affires
    BMT Medical Technology s.r.o.
    lenka.zdarska@bmt.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *