Dobrý den, vyhláška 306/2012 výslovně nezakazuje nošení řetízků při výkonu práce na lůžkových oddělení. Mně by ovšem zajímalo, jaká rizika plynou při nošení těchto šperků. Děkuji za odpověď Soudková

Dle mého názoru je třeba individuálně posuzovat případná rizika u náušnic a řetízků (či spíše řetězů). Je nutné si uvědomit, že hygienická a zdravotní rizika pro pacienty vyplývají z možné kontaminace těchto šperků a přenosu kontaminantů na pacienta při ošetřovatelské manipulaci s ním. Zvláště to může být nebezpečné u pacientů s otevřenými ranami či se sníženou imunitou. Zdůrazňuji, že rizika musí být hodnocena uvážlivě, ale striktně. Jistě jiná situace je u náušnic drobných (tzv. pecky a malé kroužky), stejně jako u jemných a přiměřeně dlouhých řetízků na krk, než u výrazných a hmotných šperků, visících při ošetřování pacientů přímo nad nimi!

Je to však vždy na posouzení vedoucího pracovníka příslušného pracoviště a povahy vykonávané činnosti.

MUDr. Ivan Kareš

1 thoughts on “Dobrý den, vyhláška 306/2012 výslovně nezakazuje nošení řetízků při výkonu práce na lůžkových oddělení. Mně by ovšem zajímalo, jaká rizika plynou při nošení těchto šperků. Děkuji za odpověď Soudková”

  1. Další riziko, které musíme brát v potaz je skutečnost, že pacient může omylem náušnici nebo řetízek strhnout. A ten se může roztrhnout nebo může dojít dokonce k poranění ucha nebo krku u ošetřujícího personálu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *