Dobry den, prosim o radu. Jsme klinika plastické chirurgie a u operačního sálu mame velký autoklav. Můžeme zde sterilizovat nástroje z ambulance( nůžky s pinzetou) Nástroje dekontaminujeme, umyjeme , zabalíme a označíme pošleme v obalu na sál Lze takto postupovat, nebo musíme mít speciální sterilizaci pro ambulance ?? Děkuji za odpověď Vavričkova

Pokud sterilizujete zdravotnické prostředky v tzv. přisálové sterilizaci i pro jiná zdravotnická pracoviště, je to možné, pokud předsterilizační přípravu i sterilizaci vykonává proškolený zdravotnický pracovník a je zajištěna nekonfliktní doprava materiálu zpět k použití.

MUDr. Ivan Kareš

1 thought on “Dobry den, prosim o radu. Jsme klinika plastické chirurgie a u operačního sálu mame velký autoklav. Můžeme zde sterilizovat nástroje z ambulance( nůžky s pinzetou) Nástroje dekontaminujeme, umyjeme , zabalíme a označíme pošleme v obalu na sál Lze takto postupovat, nebo musíme mít speciální sterilizaci pro ambulance ?? Děkuji za odpověď Vavričkova”

  1. Vřele doporučuji si v tomto případě vypracovat pracovní postup, kde si mezi sebou vymezíte odpovědnosti – dekontaminace, předsterilizační příprava, podmínky sterilizace, způsob manipulace na pracoviště a zpět. Také by to chtělo jednoduchý záznam, kde budete vést jaký materiál s jakou šarží sterilizace jste takto vysterilizovali, možná máte zaznamenáno v rámci sterilizačního deníku. Je to z důvodů prokazování v případě nějakého průšvihu.

    Ing. Lenka Žďárská
    quality manager, regulatory affires
    BMT Medical Technology s.r.o.
    lenka.zdarska@bmt.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *