Dobrý den, mám dotaz k biologickému testování pomocí self-contained bioindikátorů. Kdo může provádět na centrální nebo přísálové sterilizaci? Může to být zaměstnanec daného oddělení, mohl by to být ev. servisní technik? Jakým musí projít školením? Jak má vypadat protokol o kontrole bioindikátory? Děkuji 

Pro potřebu vlastního pracoviště a náplně práce může používat self-contained bioindikátory ten, kdo to provádí. Postupy by měly být uvedeny v provozním řádu, schváleny HS.

Musí postupovat podle doporučení výrobce BI a inkubátorů.

Stanovení sterilizační účinnosti přístroje dle platné legislativy provádí kontrolní orgány, které kontrolují účinnost přístroje z hlediska dosažení fyzikálních parametrů a zhodnocením chemických a biologických indikátorů.

MUDr. Věra Melicherčíková, CSc.

NRL pro dezinfekci a sterilizaci

Centrum epidemiologie a mikrobiologie

Tel.: +420 267 082 284

E-mail: vera.melichercikova@szu.cz

Státní zdravotní ústav

Šrobárova 49/48

100 00 Praha 10-Vinohrady

www.szu.cz

1 thoughts on “Dobrý den, mám dotaz k biologickému testování pomocí self-contained bioindikátorů. Kdo může provádět na centrální nebo přísálové sterilizaci? Může to být zaměstnanec daného oddělení, mohl by to být ev. servisní technik? Jakým musí projít školením? Jak má vypadat protokol o kontrole bioindikátory? Děkuji ”

  1. Pokud se „kontrolou sterilizační účinnosti“ ve smyslu čl. IV. IX. přílohy č. 4 vyhlášky č. 306/2012 Sb. myslí ověření, že sterilizační přístroj/proces produkuje sterilní zdravotnické prostředky nebo materiál, sterilní ve smyslu čl. 4.1 normy ČSN EN 556-1:
    „Pro zdravotnický prostředek sterilizovaný v konečném obalu, který má být označen jako STERILNÍ, musí být teoretická pravděpodobnost přítomnosti životaschopného mikroorganismu na prostředku nebo v prostředku rovna nebo být menší než 1×10-6.“,
    pak nezbývá než konstatovat, že touto kontrolou prováděnou podle AHEM č. 1/2014 sterilizační účinnost NELZE OVĚŘIT!
    Shora myšlenou sterilizační účinnost je možné ověřit jen a pouze funkční kvalifikací validace např. podle čl. 9.4 normy ČSN EN ISO 17665-1!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *