Dobrý den. Mám dotaz ohledně opakovaného použití spekul-plastových trychtýřků do otoskopu. Stačí pouze dezinfekce před dalším použitím nebo je nutná i následná sterilizace? Děkuji.

Uvedené vyšetřovací pomůcky by s ohledem na možná poranění či infekce zevního zvukovodu pro opakované použití měly být sterilizovány. Jedná-li se o plastové výrobky, které jsou termolabilní a zejména nejsou výrobcem určeny k opakovanému užití, jsou jednorázové!

MUDr. Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den. Mám dotaz ohledně opakovaného použití spekul-plastových trychtýřků do otoskopu. Stačí pouze dezinfekce před dalším použitím nebo je nutná i následná sterilizace? Děkuji.”

  1. Dobrý deň, nestačil by vyšší stupeň dezinfekcie?

  2. Zdravotnické prostředky určené k vyšetření či ošetření u lidí, jsou buď jednorázové nebo opakovaně použítelné. Ty se musí pro další použití sterilizovat. U těch, pro které není bezpečná sterilizace možná, přichází v úvahu vyšší stupeň desinfekce. Ale pozor! U každého zdravotnického prostředku musí být výrobcem deklarován způsob užití i kompletní způsob dekontaminace před dalším užitím.
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *