Dobrý den,je někde uvedeno, zda je nutné lepit štítky z nástrojů, sít, šicího materiálu a jiné do zdravotnické dokumentace pacienta?Děkuji, Jana.

Zákon č.375/2022 Sb.o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro uvádí

v § 39 „Povinnosti poskytovatele zdravotních služeb při používání prostředku“ včetně plnění různých povinností.

Konkrétně  odst.  3) Je-li při poskytování zdravotních služeb použit zdravotnický prostředek rizikové třídy IIb nebo III, je poskytovatel zdravotních služeb povinen provést o tom záznam ve zdravotnické dokumentaci vedené o pacientovi.

(4) Poskytovatel zdravotních služeb je povinen uchovávat jedinečnou identifikaci prostředků, s výjimkou zdravotnických prostředků rizikové třídy I a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro rizikové třídy A, které mu byly dodány. Tyto informace jsou poskytovatelé zdravotních služeb povinni na vyžádání předložit Ústavu

Tato povinnost identifikace ZP byla již dána vyhláškou č.11/2005, která stanovila druhy zdravotnických prostředků se zvýšeným rizikem pro uživatele nebo třetí osoby a o sledování těchto prostředků po jejich uvedení na trh ve znění “ Zdravotnické prostředky uvedené v odstavci 1 použité při poskytování zdravotní péče u konkrétního pacienta se zapisují do jeho zdravotnické dokumentace. Osoba určená poskytovatelem pro kontrolu jím používaných zdravotnických prostředků zaznamenává výsledky z této kontroly do dokumentace vedené podle § 30 odst. 1 a 2 zákona./zákon o ZP/. V roce 2015 zrušena.

RNDr. Jaroslava Zelenková KHS Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *